Stamcelcowboys handelen in hoop

Dr. Gorter biedt kankerpatiënten tal van behandelingen aan in Keulen. Maar deskundigen twijfelen over het nut en de kwaliteit van de aangeboden (en zeer dure) behandelingen.
SDK wil hier graag de voor- en tegenstanders aan het woord laten!
Eenieder kan dan voor zichzelf een weloverwogen beslissing nemen of hij/zij hier gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
tomvdwal
Administrator
Berichten: 62
Lid geworden op: Di 15 Jan 2002 22:27
Locatie: Medemblik
Contact:

Stamcelcowboys handelen in hoop

Berichtdoor tomvdwal » Wo 04 Okt 2006 14:17

Stamcelcowboys handelen in hoop

NB: DR Gorter heeft een samenwerking met deze organisatie

ACHTERGROND Van onze verslaggever Ben van Raaij
AMSTERDAM - Stamceltherapie is grotendeels nog toekomstmuziek. Nu al commercieel aangeboden behandelingen hebben geen wetenschappelijk aangetoond effect en zijn mogelijk gevaarlijk.

Dat het Preventief Medisch Centrum (PMC) patiënten niet meer met stamceltherapie mag behandelen, kwam niet helemaal onverwacht. Medici riepen al langer om ingrijpen bij de Rotterdamse particuliere kliniek voor alternatieve geneeskunde.

In mei waarschuwde de Inspectie voor de Gezondheidszorg tien patiëntenverenigingen over de risico’s van in het alternatieve circuit aangeboden niet-erkende stamceltherapieën. Ze zijn wetenschappelijk niet onderbouwd, hebben geen aantoonbaar effect en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Niet-erkende stamceltherapieën worden behalve door PMC ook aangeboden door onder meer Cells4Health in het Gelderse Leuvenheim.

Volgens de inspectie is onduidelijk waar PMC’s stamcellen vandaan komen, of ze geschikt en veilig zijn. Er zou risico zijn op tumoren, afstoting of allergische reacties. Vrijdag moest een patiënt met een acute allergische reactie in het ziekenhuis worden opgenomen.

Stamcellen zijn een soort oercellen die kunnen uitgroeien tot gespecialiseerde lichaamscellen, zoals hart- of zenuwcellen. Ze worden daarom gezien als een potentieel reservoir voor het kweken van transplanteerbaar reserveweefsel voor patiënten met allerlei ernstige aandoeningen, variërend van kanker tot dwarslaesies en parkinson.

De wondercellen zijn onder meer te vinden in embryo’s van enkele dagen oud. Deze embryonale stamcellen, geïsoleerd uit rest-embryo’s van ivf-procedures, zijn nog ‘pluripotente’ alleskunners: ze kunnen tot elk type lichaamscel uitgroeien.

Daarnaast bevinden zich in diverse lichaamsweefsels, van foetussen maar ook van volwassenen, meer gedifferentieerde ‘somatische’ stamcellen, die nieuwe hart-, bloed of huidcellen kunnen aanmaken. Recent onderzoek wijst uit dat deze somatische stamcellen ook flexibel zijn: ook zij kunnen tot meer celtypen uitgroeien, maar ze zijn minder veelzijdig dan embryonale stamcellen.

Proefdieronderzoek heeft aangetoond dat stamcellen genezende kracht hebben. Zo zijn ratten met parkinson opgeknapt na injectie met tot zenuwcellen opgekweekte menselijke stamcellen. Maar het is lastig de stamcellen tot het juiste celtype te laten uitgroeien. Daarbij kunnen de cellen gaan woekeren en tumoren veroorzaken. Stamcellen van een donor kunnen bovendien tot afstotingsreacties leiden.

Echte klinische toepassingen zijn veelal dan ook nog ver weg. Bij embryonale stamcellen spelen ook de ethische en wettelijke grenzen van embryogebruik een rol. Somatische stamcellen worden wel experimenteel gebruikt, zoals huidstamcellen bij brandwondenpatiënten. De succesvolste en oudste stamceltherapie is beenmergtransplantatie bij leukemiepatiënten.

Het simpelweg inspuiten van al dan niet opgewerkte stamcellen – en dat als een probaat middel tegen tal van ziekten afficheren, zoals PMC en Cells4Health op hun websites doen – is op zijn best zinloos en op zijn slechtst gevaarlijk. Dat geldt te meer als de herkomst van de stamcellen onduidelijk is, en ze bijvoorbeeld afkomstig zouden kunnen zijn uit met hiv of hepatitis besmet navelstrengbloed of foetaal weefsel.

Een ander bezwaar is dat commerciële stamcelklinieken werken in een onduidelijk circuit, vaak via internet en patiëntenorganisaties. Ze vragen grof geld, vaak duizenden euro’s, voor een behandeling, die soms in een ver buitenland plaatsvindt. Geld dat patiënten zelf moeten opbrengen omdat niet erkende therapieën niet worden vergoed door zorgverzekeraars.

Probleem is dat mensen elke behandeling mogen ondergaan die ze willen, zo lang die niet verboden is en zij er zelf mee hebben ingestemd. Uitbehandelde patiënten met aandoeningen als hartziekten, kanker, MS, de spierziekte ALS, alzheimer of parkinson, grijpen uiteraard elke strohalm aan. En daar zien de stamcelcowboys hun kans

Terug naar “Dr. Gorter, een dure kwakzalver?”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten