Maligne Mesothelioom / asbest gerelateerde kanker

Voor longkankerpatiënten.
Malisa
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: Ma 27 Jul 2015 10:16

Maligne Mesothelioom / asbest gerelateerde kanker

Berichtdoor Malisa » Ma 27 Jul 2015 10:58

Eind januari 2015 hoorde ik van mijn vader dat bij hem asbestkanker was geconstateerd. Een enorme schok uiteraard. Later bleek het een type maligne mesothelioom te zijn.

Hij had nooit gedacht dat de bouw van de Rotterdamse Waalhavencentrale (waarover hij altijd trots vertelde dat hij daaraan in de jaren 70 meegebouwd had...) Uiteindelijk tot deze ellende zou komen.

Ik probeer mijn vader met veel dingen te helpen... Administratieve dingen mbt het Instituut Asbestslachtoffers, maar ook praktisch. Van warme sokken en een muts tijdens de chemo's. Regelmatig een oppeppende kaart of tekening van mijn kindjes (zijn kleinkinderen) enz.

Direct na de diagnose is begonnen met chemo's elke 4 weken een dag en nachtopname. Van de eerste is hij heel ziek geweest. Maar ik denk ook dat dit te wijten is aan de te lage bloeddruk die hij al had voorafgaand aan die chemobehandeling. De chemo's daarna heeft hij wel last van gehad maar stukken minder. Dat kwam waarschijnlijk omdat hij toen een lagere dosis chemomedicatie kreeg. En bij chemo 3 heeft hij ook een zak bloed erbij gekregen. Hij voelde zich daardoor wat beter.

De kanker is bij hem in een vroeg stadium ontdekt. (Hij liep al bij andere specialisten ivm andere lichamelijke ongemakken... Was snel moe enzo en die specialist had hem uit voorzorg doorverwezen naar de longarts.)

Gelukkig de chemo's zijn aangeslagen. De tumor is kleiner geworden.. Maar de chemo's zijn helaas niet gericht op genezing, enkel een poging om het leven te verlengen. En wat kwaliteit van leven te bewerkstelligen.

Tot nu toe heeft dat laatste succes. We hadden eind januari niet meer verwacht dat hij samen met ma nog 3 weken met de caravan naar Frankrijk kon rijden om te kamperen. (Daar zitten ze nu...)

Tegelijkertijd ook het besef dat er een reeële kans is dat dit de laatste keer is dat dit zowaar kan. Wat de toekomst gaat brengen is voor mij ongewis. Hoe snel het vanaf nu allemaal zal gaan is onzeker. Eind augustus heeft hij weer een afspraak bij de longarts. Ik verwacht dat er niet lang daarna wel weet een scan zal worden gemaakt om te zien hoe hard de tumor groeit.

Misschien volgen er meer chemo's... Maar er gaat een hele moeilijke tijd komen. Zeker voor mijn moeder. Ik heb geen idee hoe het verloop van deze ziekte verder zal gaan. Ik heb geen idee wat we kunnen verwachten en dus ook geen idee wat ik kan doen om mijn ouders te helpen.

Mijn twee dochters van 4 en 6 jaar heb ik uitgelegd dat opa erg ziek is... Maar zij hebben hem niet gezien toen die eerste chemo er nogal in hakte. En ze zien alleen nog dat hij snel moe is... Ze weten dat hij niet meer beter gaat worden en dat hij uiteindelijk zal overlijden. Hard, maar de werkelijkheid. Ik heb ze gezegd dat uiteindelijk iedereen een keer doodgaat. Maar meestal pas als mensen heel oud zijn. Mijn vader is 68. (Hun andere opa en oma zijn in de 80 en kerngezond, en we hopen dat ze allemaal nog 20 jaar meegaan maar weten dat de kans daarop nihil is.) ik heb ze gezegd dat we gewoon moeten genieten van elk moment dat we bij opa kunnen zijn. En we maken veel filmpjes en foto's zodat ze daar later naar kunnen terugkijken.

Volgende week komen mijn ouders terug van vakantie en de week daarna staat de controle in het ziekenhuis op de planning... Ik hoop op goed nieuws... (Tumor niet of zeer traag gegroeid) maar mijn voorgevoel zegt mij wat anders...

annelies37
Moderator (lijstbeheerder)
Berichten: 10
Lid geworden op: Za 04 Aug 2012 20:56

Re: Maligne Mesothelioom / asbest gerelateerde kanker

Berichtdoor annelies37 » Wo 29 Jul 2015 11:30

Heel veel kracht meis je doet het goed!
Groetjes annelies

linda37
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: Ma 12 Mei 2014 07:24

Re: Maligne Mesothelioom / asbest gerelateerde kanker

Berichtdoor linda37 » Za 12 Sep 2015 12:24

mijn vader is 17 november gestorven door asbestkanker (gelukkig had hij euternasie papieren getekend ) wil je meer weten laat het mij maar weten misschien kan ik je helpen


Terug naar “Longkanker”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast